Hoe waar is jouw waarheid?

”You are aware of the product of your brain: attitudes, believes and feelings. But not aware of how they were created – so you can’t recognise it’s mistakes.”

Over elke sociale, politieke en economische kwestie hebben we wel een mening. Die mening bepaalt voor een groot deel hoe we de wereld zien en hoe we in die wereld handelen.

Maar hoe waar is jouw waarheid?

Je kan natuurlijk rationaliseren waarom je denkt zoals je denkt, maar klopt die rationalisering wel?

Hoe is de mening die je hebt tot stand gekomen? Met welke informatie? Hoe bevooroordeeld zijn de bronnen waar je de informatie vandaan haalt? In hoeverre is jouw mening beïnvloed door de mensen met wie jij omgaat? Is de mening gevormd door één specifieke ervaring? Had die ervaring een flinke emotionele impact? Zo ja, kan het zijn dat je jouw ervaring (dat mogelijk een uitzondering is) meer laat wegen dat feiten?

Ons brein creëert meningen op basis van beschikbare informatie en patronen. Maar we zijn niet op de hoogte van de informatie die we missen en welke denkfouten we maken.

We moeten daarom onszelf vaker afvragen: op wat voor informatie is mijn mening gebaseerd? Klopt die informatie? Kan ik zijn dat ik informatie mis? Heb ik gezocht naar argumenten die mijn mening ontkrachten? Kan het zijn dat mijn brein bepaalde informatie te weinig of te veel aandacht geeft?

“Ask yourself: what do you not know?”

“Evaluate the psychological factors that causes subconscious conclusions.”

Oh, ja. Twijfel je over de waarheid van jouw waarheid. Zeg dan eens vaker ‘Ik weet het niet’. Vraag wat de ander vind en vraag (onbevooroordeeld) door. Hoe is zijn of haar waarheid tot stand gekomen? Misschien leer je wat nieuws.

Leave a Reply