To hustle or not to hustle?

Het belangrijkste woord volgens Gary Vaynerchuk is ‘hustle‘.

Ik ben er niet zo’n fan van. Tenminste, niet van de definitie van ‘hustle’:

To move or act energetically and rapidly:

To push or force one’s way.

To act aggressively, especially in business dealings.

Ik denk dan aan iedereen die je mailt proberen te overtuigen om klant te worden. Aan zoveel mogelijk visitekaartjes uitdelen. Aan een ‘ik, ik, ik’-mentaliteit.

Ik zie het als blind rennen. Actie, zonder na te denken. Actie, zonder reflectie.

Sure, het tegenovergestelde werkt ook niet. Te veel aarzelen. Te veel twijfelen. Want er zijn altijd genoeg redenen om iets niet te doen. Om niet het risico te lopen. En als je ergens goed in wilt worden, dan moet je nou eenmaal risico nemen.

Je kan het niet veroorloven om alleen maar na te denken over wat je precies gaat doen, waarom je dat gaat doen en te onderzoeken hoe je dat doet. We moeten soms gewoon de sprong wagen. We moeten sommige fouten zelf maken.

Kijk. Er is niets mis met rennen. En er is niets mis met nadenken. Er is wel iets mis met blind rennen. En ook met niet beginnen met rennen – of lopen.

Zoals bij alles draait het om de middenweg.

Een goed plan bedenken – en daarmee bedoel ik niet dat je een ondernemersplan van 100 pagina’s moet maken – fuck dat – 1 pagina kan genoeg zijn. En daarna het plan uitvoeren. Dag naar dag op komen dagen en bouwen aan je onderneming. En dus niet elke drie dagen je plannen herzien.  Vervolgens ga je elke 3 maanden de resultaten analyseren en het plan voor de volgende drie maanden maken.

Waarschijnlijk ziet Gary Vaynerchuk dat ook zo.

Tenminste, zo gedraagt hij zich. Sure. Hij stuitert elke kant op. En ja, hij waardeert lef. En soms lijkt van de ene dag op de andere wat anders te doen.

Maar terwijl hij stuitert gaat hij wel één duidelijke richting op. Hij weet wel waarom hij iets doet. En lef waardeert hij alleen als het ethisch lef is (ik denk dat je geen compliment krijgt als je uitzoekt waar hij woont, daar aanbelt en jouw product vervolgens gratis aan hem aanbiedt.

Hij heeft een duidelijk kompas. Neem bijvoorbeeld zijn eerste grote project. Het groot maken van het bedrijf van zijn vader (die had een wijnwinkel).

Hoe zal hij dit doen? Als ik denk aan de definitie van hustle, dan dacht ik dat hij aan iedereen die in zijn vader’s winkel kwam nog meer wijn ging verkopen met een verkooppraatje. Maar nee. Dat deed hij niet. Hij had een vermoeden. Dat je het publiek kan informeren over wijn en dat je het kan verkopen online. In 2006. Dus hij begon met het maken van online wijnreviews. En die reviews hebben er onder andere er voor gezorgd dat de omzet 10x steeg.

Maar de eerste 50 video’s leverde niet zo veel op. Pas na de 150ste aflevering kreeg hij gemiddeld gezien meer dan 1000 views per video. Ondertussen heeft hij duizend wijnreviews gedaan. Daar heb je zeker hustle voor nodig. Hier de tweede aflevering (Ik vind het altijd bijzonder om het begin van bekend iemand te zien).

Zoals ik het nu zie:

Hustle is geen valide strategie.

Hustle is een mentaliteit om je strategie uit te voeren.

 

 

 

Leave a Reply